Rejsedagbog
Kina rejse 2016
Lørdag d. 15. okt.:
Så mødes vi i lufthavnen for første gang. Denne gang var de 5 deltagere på turen fra Jylland, Fyn og Skåne, så vi havde ikke haft et møde på forhånd, som jeg ellers plejer at gøre. Kun udvekslet billeder så vi ikke var helt fremmede for hinanden inden det første møde. Men snakken kom hurtigt i gang om turen, vægten på kufferten, hvad man havde taget med og ikke taget med samt meget mere. Så forventningsfulde checkede vi ind, men det skulle dog blive en noget træg start på turen…
Allerede ved afgangen er vi forsinkede pga. fejl på flyet og da vi endelig kom om bord og havde fløjet en lille time, så måtte vi vende om igen fordi fejlen ikke var udbedret ordentligt. Vi kan derfor ikke flyve den aften men må tilbringe en nat på Royal Scandinavia på Amager. Så fik vi da også set København fra højderne uden at det var fra flyvemaskinen... Smukt var det selvom jeg nu ikke fik set så meget hverken kl. 1.00 om natten eller næste morgen inden vi skulle i lufthavnen igen.
Men det var da lidt som at besøge mindernes boulevard, da jeg har boet 13-14 år af mit liv først på Amager og jeg har også en kort overgang arbejdet som massør på Royal Scandinavias fitness Center.
Søndag d. 16. okt.:
Ventetiden næste dag i lufthavnen gav os anledning til at lave Qigong i Silent Lounge (i starten af gate B), som er et besøg værd for alle som trænger til en (forholdsvis) stille stund midt i den hektiske lufthavn. Det er et skønt rum med mulighed for at vende sig indad, meditere, bede, lave Qigong mm.
Mandag d. 17. okt.:
Vi havde en god flyvetur til Beijing og var ved godt mod selv om vi landede kl. 4.40 mandag morgen i stedet for kl. 12.00 søndag. Vi bliver hentet i Lufthavnen af Mrs. Ding, centerets dygtige organisator og to af de andre medarbejdere og bliver kørt gennem byen til centeret som ligger i byens vestlige del ved den 5. ringvej. På turen blev vi allerede fyldt med indtryk fra Kina, deres huse, biler, trafikkultur, farverne og meget mere.
Vi ankom til centeret kl. 7.30 og bliver modtaget af medarbejderne som trommer for os til velkomst og måske også for at tromme rejse feberen væk. Selvom klokken i Danmark var lidt over midnat og vi ifølge vores indre ure skulle ligge og sove, så havde vi alle mod på og lyst til at gå i gang med ”dagens dont”, som først bestod i et som altid veltilberedt måltid og derfor behandlinger. Første gang startede vi med at få lavet vores diagnose ved at Master Wan så vores sygehistorie, tog vores puls og så vores tunge, hvorefter han med resolut håndskrift skrev nogle kinesiske tegn på vores journal eller lavede nogle tegninger som satte retningen for vores behandlinger under hele opholdet.
Og dem gik vi straks i gang med, behandlingerne. Først Wai Qi som er en slags healing, hvor man starter med at sidde på en skammel omgivet af en eller flere behandlere som med deres hænder sender Qi ind i bestemte områder og punkter på kroppen. Efter 5-10 minutter begynder de så at massere og klappe rundt på kroppen. Derefter kommer man op på en briks hvor man også er omgivet af flere behandlere som giver en Qi og afslutter med at massere og klappe Qi’en rundt i kroppen. Bagefter skal man så forsøge at rejse sig og gå op på 1. sal hvor der venter akupunktur og fodmassage. Alt i alt 2 timer blev vi badet i Qi. Og det gentog sig hver dag mens vi opholdt os på centeret.
I løbet af eftermiddagen kom vi også i gang med at lave Qigong, hvilket vi lavede 1-2 timer hver dag under meget kyndig vejledning af to af centerets dygtigste medarbejdere, Yu Jie og Ran Ran Jiang.
Vi sluttede den første dag af på centeret med at få ansigts og hovedbundsmassage mens vi lå i et af centeret meget smukt dekorede rum.
Tirsdag d. 18. okt.:
Efter morgentræning med BaGua Zhang og øvelser fra BaGua Xun Dao, så var vi på tur til de duftende bjerge. På denne tid er det et meget populært udflugtssted for kineserne som kommer for at se når bladene på træerne bliver røde, hvilket de dog ikke var helt endnu. Men så kunne vi nyde den smukke park, den rene, friske luft og Qigongen som vi lavede. Og smage på granatæblejuicen som blev solgt fra en af de mange boder på vej til de duftende bjerge.
Om aftenen fik vi også andet flydende at drikke for der var der velkomstfest middag for os. Og kinesere er ikke asketer hverken når det gælder mad eller spiritus. Den ene smukke og velsmagende ret blev båret ind på bordet men det var svært at nå at få smagt på dem for vi skulle også nå at skåle med Master Wan og de øvrige medarbejdere og gæster på centeret, samt lytte til musikken og anden optræden som kineserne elsker at gøre uanset deres evner… Ja, selv deres fester er fyldt med Qi og færdige inden man ved af det.
Onsdag d. 19. okt.:
Master Wans elever lavede en opvisning i Qigong, Kung Fu og Tai Chi og vi fik taget fælles foto som kineserne går meget op i ved alle begivenheder.
Om eftermiddagen var der foredrag med Master Wan. Master Wan taler ikke engelsk og oversættelsen er ikke altid så god men foredraget handlede om hvor vigtigt det er at kommunikere med naturen for at balancere kroppen.
Den første øvelse, som Master Wan lærte som barn, handlede om hvordan man, lige som vi gør i fostertilstanden, kan lære at spare på Qi’en ved at holde tommelfingerspidserne ved ringfingerroden, knytte hænderne ved nedre Dan Tian og have tungespidsen oppe så vejrtrækningen bliver afslappet og nærmest går i dvale. Den øvelse fik Master Wan glæde af mange år senere da han var i hæren og skulle assistere i forbindelse med et stort jordskælv i 1976. Der var mangel på blod og medicin og Master Wan blev derfor sammen med 2 andre sat til at hente ekstra forsyninger fra et depot under jorden. Da de befandt sig under jorden indfandt sig et ekstra skælv og de blev fanget under jorden. Efter 12 timer blev der mangel på ilt. Master Wan kom i tanke om den øvelse han havde lært som barn og overlevede på denne måde, mens de to andre gik i panik og døde. Efter den oplevelse lærte Master Wan hvor meget vores sind påvirker vores helbred og hvor vigtigt det er at være glad hver dag. Det var også efter den dag at Master Wan besluttede at vie sit liv til at hjælpe andre med deres helbred.
I løbet af dagen fik vi også ansigtsmassage og vi blev behandlet ved at de gik på vores ryg eller brugte deres fødder til at massere os.
Dagen sluttede af med at vi tog på restaurant og spiste den meget berømte Peking and, som har et meget sprødt skind fordi anden tørres over flere dage. Den spises med pandekage og grøntsager. Når jeg skriver at vi fik Peking And så betyder det ikke at vi kun fik den. Som altid fik vi et overdådigt måltid med mange retter hvoraf Peking anden var middagens højdepunkt.
Torsdag d. 20. okt.:
Efter at have været med til en daoistisk ceremoni, blev vi helt jordiske igen da vi blev sluppet løs i et indkøbscenter hvor nogle bare valgte at se på alle de spændende og fremmedartede varer de solgte i supermarked mens andre valgte at supplere deres garderobe med nyt tøj.
Da vi kom hjem til centeret forsatte vi med at shoppe men nu i centerets lille butik hvor de sælger DVD, musik, tøj, Tai Chi sticks, plakater samt meget mere.
Dagen sluttede igen af med at vi fik ansigtsmassage.
Fredag d. 21. okt.:
Denne dag var der rigtigt mulighed for at powershoppe da vi tog til silkemarkedet. Dvs. silkemarked er nok en forkert betegnelse for det udendørs oprindelige silkemarked findes vist ikke mere. Nu blev vi i stedet kørt til et 5 etagers shopping center midt i byen, hvor man kan købe næsten alt inden for tøj men også nogle smykker og brugskunst. På sædvanlig kinesisk vis skal man kæmpe om prisen og prutte løs. Normalt starter de ca. 5 gange over den ”rigtige” pris og laver himmelvendte øjne og sure miner undervejs når spillet er i gang og prisen forhandles på plads. Man skal være i humør til det men der er stadigvæk mulighed for at gøre en rigtig god handel hvis ens forhandler muskel er i form...
Da vi kom tilbage til centeret deltog vi i en kalligrafi ceremoni, hvor vi skulle tænke på noget som vi ønskede meget skulle ske. Derefter stillede Master Wan ind på hver enkelt af os og lavede et kalligrafi billede specielt til os ud fra de ønsker vi har sendt ud. Bagefter mødtes vi og så på hinandens billeder og selvom nogle ting gik igen i nogle af de andre billeder så var de også hver især unikke. Spændende hvad de giver os når de kommer hjem og hænge på væggen i vores hjem
Lørdag d. 22. okt.:
Denne dag startede vi ikke med morgentræning men med meditation i et af de smukt dekorede rum, nemlig Lao Zhu salen. Det er en meditation som Master Wan har udviklet hvor man undervejs både er stille og har fokus på vigtige punkter på kroppen men undervejs også er i bevægelse og forøger Qi'en i krop og sind med hænderne og tankekoncentration. En meget speciel og skøn meditation.
Efter morgenmad tog vi til Tan Zhe templet som er et af de ældste templer i området, ældre end Beijing, cirka 1700 år gammelt. Som sædvanligt lavede vi Qigong på et Qi-fyldt sted, som vi altid gjorde når vi besøgte templer og parker.
Søndag d. 23. okt.:
Vi besøgte det lokale BaDaChu tempel. Ud over at besøge templet og lave Qigong så besøgte vi også de mange lokale boder og et af stederne deltog vi i en tesmagning og købte tørret frugt.
Da vi kom hjem til centeret fik vi undervisning i Wai Qi af Master Wan. Han pointerede igen vigtigheden af at kunne kommunikere med universet. I Wai Qi handler det om at bruge disse evner til at sende Qi videre til klienten. Hvor QiGong er at arbejde og kultivere ens egen Qi så er Wai Qi (=ydre Qi) at sende en god Qi videre til klienten. Et væsentligt punkt at gøre det igennem er Bai Hui som er det øverste punkt på kraniet, for der passerer mange meridianer. Andre vigtige punkter er øverste, midterste og nederste Dan Tian samt Ming Men, Livets port, i lændeområdet. Selvom vi var dygtige måtte vi nok konstatere at vores evner ikke rakte så langt som behandlerne på centeret, men okay vi har heller ikke trænet i så mange år som dem.
Det samme gælder vores evne til at lave dumplings, som er en af de traditionelle kinesiske retter. En hvededej med fyld i som enten bliver kogt eller dampet. Men vi fik da lov til at lave nogle af dem og til at gå på opdagelse i kokkens køkken og spisekammer mens de tilberedte dumplings.
Mandag d. 24. okt.:
Vi besøgte muren, som selv om det er et meget turistet sted, er et sted som jeg synes man ”skal” se hvis man kommer til Kina. På trods af hele det turistede set-up så er det et imponerende bygningsværk og det samme er det store mylder af mennesker, primært kinesere men også fra resten af verden som bestiger de store trappetrin og stejle passager. Hvis bare alle gjorde det hver dag ville folkesundheden i hele verden nok være forbedret.
Så selv om vi besøgte muren det mest turistede af alle steder, Badaling, hvor der er kabelbane og små vogne der kan fragte en op til muren, så er der stadig noget gammelt og historisk som skinner igennem.
Efter den tur var det endnu en gang dejligt at komme hjem til vores daglige behandlinger hvor læggene var ekstra ømme efter vores strabadser. Dagen sluttede af med hovedmassage.
Tirsdag d. 25. okt.:
Vi var i botanisk have, som er et meget smukt og idyllisk sted med en meget frisk luft. Beijing er jo plaget af smog, men personligt oplevede jeg det ikke som et stort problem, måske fordi vi var der på et heldigt tidspunkt eller måske fordi vi opholdt mest i udkanten af byen hvor problemet er mindre? Det må stå hen i det uvisse men både da vi var i de duftende bjerge og nu da vi var i botanisk have, var det tydeligt at mærke den ekstra friskhed i luften som måske skyldes alle de træer og planter som er på de to steder. Det var også en stor oplevelse at lave Qigong i de idylliske omgivelser.
Der var også en udstilling med forfatteren til den berømte kinesiske bog Drømmen om det røde værelse, Cao Xueqin, som er en slægtsroman med et indblik i en kinesisk aristokratisk families storhed og fald.
Om aftenen spiste vi afskedsmiddag på centeret. Ligesom med velkomstmiddagen sker det med skøn mad, alkohol, sang og opvisning. Der blev også uddelt gaver som er en del af den kinesiske kultur ved sådanne lejligheder og vi fik diplomer for godt udført ophold på centeret. Vi synes nu ikke vi havde gjort meget andet end at tage imod alle de behandlinger og andre herligheder, som de havde budt os, men vi tog selvfølgelig glade imod dem. Vi forsøgte at give lidt igen ved at synge nogle af vores hjemlige sange og lave en ”afskedskæde” som man altid slutter festerne med i vest Jylland. Det faldt i god jord hos kineserne som elsker al opvisning uanset om det er veludført eller de selv forstår noget af det.
Onsdag d. 26. okt.:
Efter morgentræning, morgenmad, behandlinger og frokost tog vi afsked med centeret og al dets skønne personale, som havde vartet os op i 10 dage. 10 dage hvor vi var fyldt med skønne indtryk men vi glædede os også til 3 dage for os selv på hotel til at fordøje indtrykkene, inden vi tog hjem til Danmark.
Jeg havde hjemmefra søgt efter et hotel i Hutongerne, som er den oprindelige bydel i Beijing. I kina skulle Hostels (vandrehjem) være af bedre kvalitet end i Danmark og jeg havde fundet et lille hostels, Peking Station Hostel, med 6 værelser og en stor fælles sovesal som jeg synes så ud til at være hyggelig og med god standard, men det kan jo være svært at vurdere via nettet så det var med en vis spænding at jeg skulle se stedet.
Det var meget svært selv for medarbejderne fra centeret at finde hotellet som lå i en lille gade med huse som ikke så så indbydende ud, men da vi kom indenfor blev vi mødt af en lobby fuld af friske blomster og hyggelig stemning. Værelserne var af meget god standard men de var ikke særlig store så dem der boede to på værelset havde ikke meget plads. Men det gik godt og vi fik pakket ud og gik os en tur i lokal området hvor vi rigtigt var kommet ud blandt de lokale kinesere med deres små butikker og boliger. Vi fandt også en restaurant, som skulle blive vores stamrestaurant de næste tre aftener. Maden var meget lækker om end noget stærk og de 6-8 retter som vi bestilte til deling skulle vi kun betale ca. 35 kr. for pr. person.
Torsdag d. 27. okt.:
Vi spurgte i lobbyen om de kendte til en park hvor mange kinesere kom og lavede Qigong og andre udendørs aktiviteter men deres svar var ikke særlig kvalificeret. Heldigvis kunne vi se på et kort at der var en park 5 minutters gang fra hotellet og vi gik over i den. Der blev vi mødt af ”rigtige” kinesiske morgenaktiviteter. Der blev spillet badminton, danset, lavet morgengymnastik, sunget og råbt. Der var også et sted hvor flere stod og lavede Qigong, KungFu eller Tai Chi, så der følte vi os rigtigt hjemme mens vi lavede vores Qigong.
Senere tog vi til det gamle perlemarked hvor de fleste fik købt de sidste gaver til sig selv eller andre. Perlemarkedet er kendt for de 2 øverste etager hvor de sælger mange dyre perler, men på de andre etager har de også en del tøj og andet, som ligesom på silkemarkedet blev solgt til okay priser hvis man ellers er i humør og træning til at prutte om prisen.
Fredag d. 28. okt.:
Vi var igen henne i parken og lave Qigong og opleve alle de aktiviteter som kineserne laver i parken. Meget fascinerende!
Senere på dagen gik de fleste af os en tur ind mod centrum, bl.a. til den kendte gågade Wangfujing. Et par stykker fra gruppen ville prøve at købe ekstra af den urte medicin som de havde fået ordineret på centeret og efter en del søgen fandt vi et stort apotek hvor de både solgte vestlig medicin og kinesiske urter. 20 kroner måtte de vist give for det så det var meget billigt.
Efterfølgende gik vi videre gennem byen forbi den forbudte by og til Kulhøjen, som er et stort ”bjerg” som blev lavet ved udgravningen til den forbudte by. Herfra er der en smuk udsigt over den forbudte by og store dele af det indre Beijing.
Vi gik hjem gennem byen blandt andet forbi den Himmelske Freds Plads og sugede de sidste indtryk af byen og Kina til os inden afskedsmiddagen på vores ”stamrestaurant”.
Lørdag d. 29. okt.:
Vi tog afsked med Peking Station Hostel og i taxaen på vej til lufthavnen havde vi rig lejlighed til at tale om opholdet på centeret, behandlingerne, Qigong undervisningen, Master Wan og hans søde medarbejdere, den dejlige mad både på centeret og på restauranterne, Beijing, Kina og hvordan det mon ville være at komme hjem igen til hverdagen.
Heldigvis gik turen hjem uden problemer og kl. 20 lørdag aften var vi i København lufthavn fyldt med Qi, minder, træthed og kinesiske varer i kufferten.
Vi tog afsked og takkede for dejlige dage i skønt selskab og tog vi hjem til vores hverdag men turen vil leve videre i os i lang tid
Det var nogle glade og tilfredse deltagere som skrev til mig efterfølgende blandt andet med disse skønne ord:
"Turen opfyldte til fulde alle mine forventninger. Jeg oplevede det som hver dag at få nye gaver."
"Lars Henrik arrangerede turen for os, og det gjorde han til topkarakterer. Stille og rolig før turen guidede han os i, hvad vi skulle ordne, eller hvad vi kunne have glæde af, og han besvarede beredvilligt alle vores spørgsmål. Under turen var han yderst opmærksom på, om alle havde det godt, og om vi fik noget ud af dagene"
"Oplev det selv, tag med på en tur og lad jer overraske!" (Karen-Kathrine)
"Vill tacka dig Lars-Henrik för en väl arrangerad resa, för din hjälpsamhet och på alla sätt för ditt tillmötesgående."
"En resa som jag lägger i min minnesbox." (Ing-Britt)
"Opholdet på centret har givet mig vældig meget såvel arbejdsmæssigt som personligt. Så megen Qi !"
"Der (var) stor kompetence og omhu i forhold til Qi Gong undervisningen og behandlingen; også stor og venlig service på turene ud af huset." (Janne)