Rejsedagbog

Kina rejse 2018

Lørdag d. 13. oktober:

Efter mange mails om det praktiske i forbindelse med Kina turen og et enkelt møde, hvor alle kunne hilse på hinanden, så stod vi endelig ude i lufthavnen med vores kufferter, spænding og forventning til turen. Fem personer og undertegnede kunne snart lægge hverdagen bag os for en stund og flyve til den anden side af jorden, ind i en anden kultur og ind i qi’ens verden.

SAS flyver om aftenen til Beijing så på turen derud er det en god idé at få sovet lidt hvis det er muligt. Personligt synes jeg at turen derud er den sværeste, både fordi at vi flyver østpå og dermed ”modsat tiden”, men også fordi vi flyver om natten, og jeg synes ikke det er særligt let at sove om bord på et fly. Men jeg fik da nok blundet lidt undervejs…

Kina QiGong

Søndag d. 14. oktober:

Vi landede midt på dagen kinesisk tid og jeg forsøgte at glemme, hvad tiden så var i Danmark og prøvede i stedet at indstille mig på den lokale tid. Og på de kæmpe køer som der var igennem paskontrollen. Selvom vi havde udfyldt mange sider skema inden vi fik vores visum, så skulle vi også udfylde et ankomst- og afgangsseddel, inden vi kunne komme ind i Kina. Og altså komme igennem køerne.

Men okay, det gik da relativt hurtigt, og da vi var kommet igennem køen og havde taget det lille lufthavnstog til ankomsthallen, så passede det med at vores kufferter var kommet frem, så vi kunne gå ud og blive taget imod af Mrs. Ding fra Master Wans center. Hun havde en ung mand med, som vi senere skulle komme til at kende godt, fordi han dagligt gav os behandlinger. Du zhengshuai skulle det vise sig at han hed. De overrakte os en rød rose (godt nok af plastik, på kinesisk vis) som velkomst og hjalp os med kufferterne ud til deres lille bus, som Jiang Ran Ran kom kørende i. Ham var vi så heldige at se meget mere til, da han var den gennemgående figur på hele turen, hvor han underviste os i QiGong og meditation og var med til behandlingerne.

Klokken var 15, da porten til centeret åbnede sig, og medarbejderne stod parate med stortromme, klapsalver og hjælpende hænder til at tage i mod os. Master Wan var også en del af velkomstkomiteen og efter en traditionel kinesisk hilsen fik jeg både et håndtryk og et kram, så jeg blev helt overvældet.
Vi kunne lige sætte kufferterne på værelserne inden vi skulle have frokost. Cirka 6 tallerkener eller skåle kom ind med indbydende mad på, og vi forsøgte på bedste vis at håndtere spisepindene og gætte på hvad det var vi spiste.

Bagefter lavede Master Wan en individuel diagnose på os ud fra den kinesiske tilgang, hvor de siges at kunne mærke hvordan organerne i de fem elementer har det ud fra puls-, tunge- og ansigtsdiagnose og på den måde finde frem til hvad det er, som lægger bag vores symptomer. 
Efterfølgende fik vi vores første Wai Qi og akupunktur behandlinger. Wai Qi betyder ydre vital energi. Hvor QiGong er arbejdet med ens indre vitale energi så er Wai Qi at overføre Qi’en til en anden person. Vi vil nok kalde det healing i vores vestlige termologi. Som oftest 2, nogle gange 3 medarbejdere sender Qi gennem hænderne til de væsentligste centre hos klienten mens man sidder på en stol. Men behandlingen er ikke kun den stille yin fase for efter ca. 5 minutter så begynder de at klappe og massere kroppen med greb som vist nok kommer fra deres massage teknik, som kaldes Tui Na. Det kan godt være nogle ømme punkter de tager fat på med deres håndfaste greb og teknikker.
Efterfølgende gentages det hele liggende først på ryggen og derefter på maven. Det hele afsluttes med at de smører noget creme på ryggen og derefter skraber ned langs rygsøjlen (men aldrig på rygsøjlen). Der, hvor der er stagnation, vil der komme rødmen på huden som reaktion på den manglende gennemstrømning.

Så nu var vi ved at lande i Kina og i vores krop :-)

Jeg forsøgte også at lande ved at tage mig et varmt bad, men der kom kun koldt vand ud af bruseren, hvilket undrede mig, da der var varmt vand i håndvasken. Men forklaringen var lige til – der var byttet om på det kolde og det varme vand, så jeg skulle bare dreje hanen mod den blå markering. Sådan er der så meget som er omvendt i Kina. Men som på resten af turen var det muligt at få et varmt bad, hvis man (jeg) ellers kunne forstå hvordan :-).

Efter middagen gik de fleste af os tidligt i seng, for vi var godt trætte efter den lange rejse og forrige nats søvn eller mangel på samme i flyet. Og hvis man tænkte på hvad klokken var i Danmark da vi så dyner, så var det meget tidligt, men det var der naturligvis ingen af os som gjorde…

Kina QiGong

Mandag d. 15. oktober:

Vi startede med morgentræning kl. 7 i centerets gård. Der er opstillet en stor BaGua figur midt i gården og hver morgen startede vi med at gå rundt i en stor cirkel om den figur, mens vi lavede forskellige håndstillinger. Det er det som kaldes BaGua Zhang og som Ran Ran, der underviste os, kaldte for BaGua hands på engelsk.

BaGua Zhang er en af de indre stilarter i den kinesiske selvforsvarskunst ligesom Tai Chi. Med hænderne i forskellige stillinger har man fokus på først midterste, så øverste og derefter nederste Dan Tian og til sidst på at fylde hænderne (Lao Gong punkterne midt i håndfladerne) med Qi fra himmel og jord mens man går rundt i en cirkel om BaGua figuren. Det er ikke nogen øvelse, som vi plejer at lave, når jeg træner Bagua hjemme i Danmark, men det giver meget mening at træne i den stærke Qi nede på centeret i Kina sammen med eleverne på stedet.
Efterfølgende trænede vi ”At støtte himlen og løfte månen” fra BaGua Xun Dao, som jeg underviser i hjemme i Danmark, og sluttede af med en meditativ stående øvelse.

Herefter var der morgenmad. Den kinesiske mad er naturligvis forskellig fra den danske på mange måder, men det måltid, hvor der nok er størst forskel, er morgenmaden. Den består af en risvælling, som er kogt på ris alene eller ris kogt med græskar eller linser eller bønner. Der er også ca. 3 små grøntsagsretter, æg i forskellige varianter, dampet brød i mange forskellige afskygninger, nogle med bønnefyld andre med forskellige farver. Nogle gange var der også små stykker af gærede tofu, som smagte lidt i retning af roquefort ost. Vi fik også tilbudt yoghurt og kaffe til dem, som ville have mere end the, som var fast akkompagnement til alle måltiderne. 

Efter morgenmaden kørte vi til Bi Yun templet, som ligger i de duftende bjerge. Det er et sted, som jeg holder meget af at komme til, bl.a. fordi der er en lille have med en meget speciel Qi. Træerne vokser ud fra siden af skrænten og danner en smuk og dyb ramme for vores Qigong.
Ran Ran lavede nogle øvelser med os, som ikke er skabt af Master Wan, men som er gamle klassiske øvelser. Det er de 8 silkeøvelser, Ba Duan Jin, som stammer fra Shaolin klosteret. Han instruerede os grundigt i dem, og det viste der sig at være en grund til, for han lavede dem løbende med os i alle 14 dage vi var der, således at vi selv kunne forsætte med at lave dem, når vi kom hjem.
De 8 silkeøvelser er relativt mere strækkende og fysisk udfordrende end BaGua Xun Dao øvelserne, der er mere flydende og meditative bevægelser, så de udgjorde et fint supplement til dem.
Vi fik også lavet Kuglen fra BaGua Xun Dao inden vi forlod stedet opfyldt med Qi fra haven og øvelserne.

Kina QiGong

Om aftenen var der velkomstmiddag med Master Wan. Master Wan taler desværre ikke engelsk, men han gestikulerer ivrigt med tegn-til-tale sprog, og han elsker tilsyneladende at tage imod sine gæster med god mad og et glas vin eller spiritus som opblødende faktor, så efter indledende små glas rødvin til at skåle i, så fik han ekstra lys i øjnene, da vi gerne ville skåle med ham i Baijiu, den kinesiske brændevin. Den smagte godt og kunne mærkes helt ned i tæerne…J.

En af deltagerne på turen har kinesiske slægtninge, som havde bedt hende om at tage nogle gaver med til familien i Kina. De kom om aftenen og hentede gaverne og ud over nogle gaver som skulle afleveres til den kinesiske slægtning i Danmark, så havde de også taget en meget stor dåse med kinesiske kager med. Den sad vi så og så og smagte på, mens vi gættede på, hvad det var i dem og talte om forskellen mellem kinesisk og dansk kagetradition.

Tirsdag d. 16. oktober:

Vi startede igen med morgentræning med BaGua Zhang og ”Støtte himlen og løfte månen” fra BaGua Xun Dao stilarten. 
Efter morgenmaden fik vi vores daglige behandlinger og lavede de 8 silkeøvelser med Ran Ran. Derefter samles vi i det smukke meditationsrum hvor vi lavede en meditationsøvelsen ”Sitting Daoist Meditation”, som Master Wan har udviklet.

Om eftermiddagen var der en lille velkomstceremon i en af de smukke sale i centeret, hvor nogle af Master Wans elever lavede en lille opvisning i QiGong øvelser og Master Wan talte lidt om idéen bag.

Kina QiGong

Onsdag d. 17. oktober:

Efter morgenmaden tog vi tidligt i bus afsted mod Chengde, hvor vi skulle være et par dage. Chengde er smuk by som ligger ca. 3 timers kørsel fra Beijing. I 1700 tallet begyndte kejseren at bygge paladser i byen, som skulle bruges til hans sommerresidens, og der er derfor mange smukke paladser samt en stor kejser have i byen, som er optaget på Unescos liste over verdens kulturarv.

Vi blev indlogeret på Ziyu International Holiday Hotel, et 4 stjernet hotel af fin kvalitet.
Efter lige at have sat kufferterne på værelset gik vi ud i byen for at spise frokost. Vi ankom til hvad der bedst kan betegnes som et simpelt cafeteria, og inden længe ankom retterne i en lind strøm til bordet, sådan som man nu gør det i Kina. Og det var forbavsende velsmagende mad. Hvis vi havde så lækker mad (og så billig…) på et simpelt cafeteria hos os, så ville det være skønt.

Bagefter krydsede vi vejen og gik ind i The Mountain Resort som med dets over 5,64 millioner kvadrat meter er den største gamle kejserlige/kongelige have i verden. Her lavede vi de 8 silkeøvelser med udsigt over søen og alle de smukke træer.  I baggrunden kan man på en bjergtop se en meget speciel klippe formation, the toad stone, som er en 20 meter lang og 40 meter høj sten, som stikker op i landskabet og er til at se det meste af tiden, når man bevæger sig rundt i Chengde.
Parken var fyldt med mennesker, der ville nyde den smukke natur og der var også mange forskellige aktiviteter, som der som oftest er i parker i Kina, bl.a. folk der lavede Tai chi og standing Qigong, og andre der jonglerede med et hjul på en snor.


Kina QiGong

Om aftenen var vi på restaurant med en lokal specialitet, som vel nærmest kan betegnes som bouillon fondue. Jeg kan på nettet se, at der er noget som hedder Mongolian Hot Pot, så mon ikke det var det vi fik? I hvert fald så kom der en stor gryde ind, som blev sat i en udhuling, midt i vores bord. Nedenunder var der et gasblus, som kunne varme bouillonen op. Gryden var delt i to med en almindelig bouillon og en hot bouillon. 
Vi fandt hurtigt ud af, at den hotte bouillon var meget hot, så selv Ran Ran og Du zhengshuai, som var med os, fik tårer i øjnene af at spise tilberedt mad fra den bouillon. Ellers var proceduren at komme forskellige fødevarer, f.eks. kød, rejepasta, grønt eller risnudler i bouillonen, som så fik et opkog og efter et par minutter kunne man fiske tilberedt mad op ad bouillonen. Meget lækkert og som for det meste med de kinesiske måltider, så var det et måltid, som man var fælles om, og hvor der opstod en helt naturlig og hyggelig kommunikation om maden. 

Når vi spiste på centeret og som oftest også på restaurant, så var det ved et rundt bord, hvor der var en slags drejeskive eller karrusel midt på bordet, hvor maden blev sat på, så når vi skulle tage af de som oftest 6-8 forskellige retter, som der blev serveret, så skulle vi koordinere det med de andre, så det gav en helt naturlig kommunikation og fællesskab om maden, som vi nok ikke oplever på samme måde i Danmark. 
Det blev også hurtigt et naturligt samtaleemne at gætte på, hvad det mon var vi spiste… Det er personalet fra centeret som bestiller mad til os når vi er på restaurant, og når vi spiser på centeret, så er det kokken, der som er vant til at lave mad til udlændinge, som står for maden, så vi blev ikke udsat for hønsefødder eller hundekød – i hvert fald ikke hvad jeg ved af :-)

Bagefter gik vi ud i byen, hvor der var nogle kaffehungrende fra holdet, som havde fundet en café med rigtig kaffe. Det var en meget fancy indrettet café, meget fjernt fra hvad jeg forbinder med kinesisk indretning og livsstil. Den moderne livsstil er også kommet til Kina.

Kina QiGong

Torsdag d. 18. oktober:

Vi besøgte et meget smukt tempel, hvis navn jeg må tilstå jeg er i tvivl om. Når man besøger så mange smukke steder, så kan alle indtrykkene let flyde ud i et.
Vi kom tidligt til  templet, så der var få turister, hvilket gjorde det endnu lettere at nyde de mange smukke detaljer og den enestående energi. Vi stod på toppen af templet og lavede ”Cirkler med de 3 Dan Tian’er” fra BaGua Xun Dao stilarten og bagefter de 8 silkeøvelser, som allerede var blevet vores tro følgesvend. En meget magisk oplevelse at stå på templets top og lave QiGong med den store sten i baggrunden. Senere gik vi til et andet sted på templet, hvor vi lavede en meditation.
 
Vi spiste frokost på en simpel restaurant men maden var for mig nok den bedste som vi fik på hele turen. Så simpelt og lækkert!
Bagefter gik vi til Puning tempel, som har verdens største træ Buddha en 22 meter høj Guan Yin. Guan Yin afbilledes på forskellig måde men en af dem er med 1000(=mange) hænder med et øje i hver hånd, som kan se al lidelse i verden men som også har medfølelse til at lindre al lidelse i verden.
Efter endnu en stærk oplevelse i et tempel var det tid til at være noget mere nede på jorden, når vi shoppede i boderne ved templet. Det kunne næsten blive en hel sport at prutte om priserne.

Efterfølgende var vi nogle stykker som gik over til den lokale park overfor vores hotel, hvor lokalbefolkningen spillede bordtennis, øvede dans og lavede gymnastik i de opstillede redskaber. Ved siden af parken var der et stort telt hvor der blev solgt alt mellem himmel og jord. Det var specielt sjovt at se de lokale og fremmedartede fødevarer.

Om aftenen spiste vi på en restaurant hvor de lavede hjemmelavede nudler. En anden specialitet på restauranten var grød til aftensmad.

Fredag d. 19. oktober:

Vi tog tidligt om morgenen af sted fra Chengde og hjem til centeret, hvor vi blev mødt med frokost og behandlinger.
Om aftenen lavede vi Yin-Yang øvelse i den store sal. Den taoistiske filosofi med Yin-Yang kan simplificeret sagt siges at handle om at skabe balance. Ved at balancere energierne vil vi skabe sundhed fysisk og mentalt. I vores ur-energi er mænd Yang og kvinder Yin, og yin-yang øvelsen laves ved at en mand og en kvinde sidder overfor hinanden og med håndfladerne mod hinanden laver cirkler mens de fokuserer på forskellige energicentre i kroppen. Afslutningsvis sidder man med ryggen mod hinanden og laver cirkler. Jeg synes det er en meget skøn øvelse, hvor man udveksler og balancerer energi.

Det er nu tredje gruppe som jeg har haft med til Kina. Hver gruppe er meget forskellig. I denne gruppe mødtes vi ofte om aftenen til en kop te/kaffe/vin og snakkede om løst og fast.
Jeg bød på en vin, som jeg havde fundet I Chengde, som ifølge den engelske tekst var en havtornevin. Bærerne på flasken lignede nu ikke havtorn og den smagte mest som en mellemting mellem Ribena og Kirsebærvin. Den kunne da drikkes men importør af kinesisk havtornevin bliver jeg nu ikke…

Kina QiGong

Lørdag d. 20. oktober:

Efter den sædvanlige gang morgentræning og morgenmad tog vi til sommerpaladset, som er et stort parkanlæg med en stor sø i midten. Vi gik rundt i om søen og besøgte templet hvor kejseren har kunnet skue ud over søen. Afslutningsvis sejlede på søen tilbage til udgangen.

Om eftermiddagen lavede vi de 8 silkeøvelser og walking QiGong på centeret.

Om aftenen fik vi hovedmassage hvor man bruger en kinesisk snaps med specielle urter til at massere med. Resten af kroppen fik også lidt massage.

Søndag d. 21. oktober:

Efter den vanlige opstart af dagen tog vi til et indkøbscenter, Pearl Market, for at shoppe. På forhånd havde jeg forklaret ud fra tidligere erfaringer hvordan det foregår: man skal i den grad prutte om prisen!! De starter som regel med en pris som er mindst 5 gange højere end en rimelig slutpris. Denne gang fandt jeg også ud af, at de så efterfølgende smigrer en ved at sige hvor god og ”hård” man er til at forhandle om prisen, for at man skal føle at man har gjort en god handel. Det har de også gjort alle de andre gange hvor jeg har pruttet om prisen, men det var først i år at jeg forstod baggrunden for deres smiger. Ak, ja alle de fælder man kan falde i… Men vi tror nok at vi fik lavet nogle nogenlunde handler, selvom det kan være svært at vide.

Efter frokost i indkøbscenteret blev der også tid til et lille smut til den himmelske freds plads i centrum af Beijing. Meget imponerende sted, men ikke særligt meget mere end det efter min mening.
Hjemme igen i centeret fik vi behandlinger og var med til en Taoistisk ceremoni for held og lykke. Om aftenen var vi med til en velkomstmiddag sammen med Master Wan og 3 malaysiere, som lige var ankommet. Desværre skulle de to af dem hjem igen med det samme pga. dødsfald i den nærmeste familie. Den sidste, Soon, var så meget sammen med vores gruppe under resten af opholdet.

Kina QiGong

Mandag d. 22. oktober:

Efter morgentræning og morgenmad lavede vi en meditation i meditationsrummet. Efter meditationen stod vi længe i rundkreds og på forskellig vis udvekslede og balancerede qi’en.

Om eftermiddagen holdt Master Wan et lille foredrag, om hvordan man laver Wai Qi, som lettest oversættes til healing. Det handler om at kanalisere qi til klienten ved at opsamle himmelsk qi og lede den videre til klienten. Derfor vigtigt at terapeuten har fokus på at sende kærlighed og positivt energi videre til klienten. I massage delen, Tui Na på kinesisk, handler det om at efterligne dyrs og naturens kræfter, som f.eks. den energi der er i en trane der plukker føde.
Master Wan taler ikke engelsk, så det foregår mest med kropssprog og illustrative tegninger. Til slut fik vi også lov til at øve os på hinanden. Øvelse gør mester så det føltes ikke helt, som når de gav os Wai Qi eller Tuina, men vi kunne da fornemme, hvad det var de gjorde.

Om aftenen var vi med til at lave dumplings. Dumplings findes i mange forskellige former i forskellige madkulturer, f.eks. ravioli fra det italienske køkken. Det er en dej, hvor man kommer grøntsags- og/eller kødfyld i og så samler dejen rundt om fyldet, som så efterfølgende bliver dampet. 

Efter vi havde spist vores mesterværker fik vi senere på aftenen hovedmassage med kinesisk brændevin og urter.

Tirsdag d. 23. oktober:

Om formiddagen tog vi til botanisk have. Ud over at have mange smukke blomster og træer, som strålede i deres smukke efterårsfarver, så er der også et tempel med en sovende Buddha. Ved siden af templet er der tegninger af Buddhas historie på en væg. Der er en allé op til templet, hvor jeg oplevede, at træerne havde en fantastisk energi/qi.

Om eftermiddagen var der en slags kalligrafi ceremoni: En person sidder i stolen ved Master Wan og fokuserer på øverste Dan Tian/det tredje øje og tænker på, hvad vedkommende gerne vil have, der skal ske i vedkommendes liv. Det kan f.eks. være lykke, helbred, familie eller andet. Ud fra hvad Master Wan opfanger igennem hans kontakt med det tredje øje, så tegner han så en plakat til den enkelte.

Om aftenen lavede vi igen yin-yang øvelsen hvor mand og kvinde balancerer og udveksler energi.

Kina QiGong

Onsdag d. 24. oktober:

Om formiddagen tog vi til Badachu templet som er beliggende meget tæt på centeret. Hele vejen op til templet hænger der røde kinesiske lamper over vejen. Måske har det forbindelse med de helligdage der er i begyndelsen af oktober i Kina eller måske hænger de der hele året? I hvert fald udgør det en farverig og stemningsfuld indgang til stedet, som er meget besøgt af kineserne. Vi kom dog heldigvis tidligt på dagen hvor der endnu ikke var så mange besøgende, så der var god mulighed for at studere de forskellige templer og mærke energien ved pagoden.

Jeg kom i tanke om hvad en anden QiGong mester Robert Peng havde fortalt på et kursus. Hans mester stod gerne meget lang tid foran hver Buddha. Robert Peng kunne ikke forstå, hvordan han dog kunne bruge så meget tid foran hver Buddha, men hans mester fortalte at han ikke bad til Buddha statuerne men reflekterede deres energi. I Robert Pengs forståelse så viser hver statue øjeblikket, da de blev oplyst, så derfor er der mange forskellige følelsesudtryk på statuerne. Jeg forsøgte derfor at få mere kontakt med figurerne og deres energi, og specielt en Buddha blev jeg meget betaget af.
Generelt synes jeg der er en meget god energi i Badachu templet.

Om eftermiddagen havde vi et kort foredrag, hvor Master Wan fortalte lidt om sundhed og energiarbejde generelt og mere specifikt om hvorfor de afslutter Wai Qi behandlingen med at skrabe på ryggen. Det foregår ved, at de smører en creme på ryggen og derefter skraber ned langs siderne af ryggen med en skraber. Der, hvor der er problematikker, vil der opstå et rødt område på ryggen. Vi fik også mulighed for at afprøve teknikkerne selv efter bedste evne…

Om aftenen lavede vi Qigong udendørs i fuldmånens skær og med det milde vejr som skønt akkompagnement. Vejret om efteråret kan være meget afvekslende i Beijing, men denne gang var vi velsignet med 15-20 grader de fleste dage, forholdsvis meget sol og meget lidt blæst og regn. Denne aften var det meget mildt og meget smuk med fuldmånen som oplyste himlen, og det var en smuk oplevelse at mærke qi’en fra øvelserne, gruppen og månen.

Kina QiGong

Torsdag d. 25. oktober:

Da vi næste dag tog til den kinesiske mur, var vi dog ikke helt så heldige med vejret, da det var overskyet og også blev blæsende undervejs. Der var dog okay sigtbarhed, så vi kunne godt fornemme det imponerende bygningsværk som muren er. 
Der er mange forskellige steder, hvor man kan se muren, og det var Badalin som vi tog til, formentligt fordi det ligger forholdsvis tæt på centeret og fordi det er rimelig tilgængelig. Til gengæld er det også meget turistet, men jeg synes stadigvæk at det er en stor oplevelse at se muren, selvom det er 5. gang jeg ser den. Ved Badalin er der også flere steder lavet mere tilgængelige fortove ved siden af muren, en kabelbane op til et sted på muren og en slags rutchebane ned igen. 
I starten af der fyldt med turister, primært kinesere, nok fordi de er blevet så velhavende at de også har råd til at se deres nationale stolthed. Men hvis man går længere ud så er der steder, hvor der ikke er så mange turister. Til gengæld er der så også nogle meget høje trin på trapperne og nogle stejle passager. Det havde jeg glæde af at mærke flere dage efter i mine ben…
For mig er der ingen tvivl: hvis man kommer til Beijing så skal man ikke snyde sig selv for at tage til muren uanset om man vælger et sted med mange eller få turister. Det er for mig ikke nogen spirituel oplevelse, men simpelthen bare meget imponerende på alle andre planer.

Kina QiGong

Fredag d. 26. oktober: 

Det stormende vejr gjorde at vi havde morgentræning indendørs i den store sal. Efter morgenmaden trænede vi også QiGong og havde en stående meditation.

Om eftermiddagen fik vi Wai Qi og akupunktur behandlinger ligesom vi havde fået alle de andre dage, hvor vi havde været på centeret. Denne gang var det dog med det lille twist, at der var en lille pause undervejs, da personalet gik ud og tog imod 7 japanere, som ankom til centeret, så vi kunne høre trommen og klapsalver i baggrunden, mens vi lå og slappede af.

Senere tog vi også til et lokalt supermarked. Det var et tre etagers hus med fødevarer på de to nederste etager og tøj og isenkram på øverste etage. Her kunne vi så se de lokale varer og finde ud af, om vi var blevet snydt med de spisepinde mm., som vi havde købt tidligere efter lang tids prutten.  Der var mange fødevarerne, som vi ikke havde set tidligere, og hvis vi forventede at få abstinenser på kinesisk mad, når vi kom hjem til Danmark, så var der mulighed for at købe lidt af det med hjem. Men kokken og opskrifter fulgte nu ikke med…

Om aftenen var der afskedsmiddag for os og velkomstfest for japanerne. Vi fik tildelt et diplom på sædvanlig kinesisk vis hvor de elsker officielt udseende dokumenter og så var der ellers skøn mad, taler, gaver, kinesisk brændevin, karaoke, sang og dans i liflige strømme, inden festen sluttede lige så hurtigt, som den var begyndt et par timer senere. Ja de går lige fra yang energi til yin energi de kinesere…


Kina QiGong

Lørdag d. 27. oktober:

Vi kunne lige nå vores sidste behandlinger inden vi skulle pakke kufferterne og tjekke om vi havde overvægt, men det var der ikke nogen af os der havde  - i hvert fald ikke i kufferterne…
Vi blev klappet og trommet ud af centeret som vi var blevet trommet og klappet ind for 2 uger siden, og så kunne vi ellers langsomt indstille os på Danmark og hverdagen igen, mens vi kørte de 1 ½ times kø-kørsel til lufthavnen, hvor Ran Ran tog afsked med os. Hvor havde vi dog været heldige at være undervist af ham igennem hele forløbet!

Efter 9-10 timers flyvetur landede vi i Kastrup kl. 18 dansk tid, som vi skulle til at vænne os til, inklusiv den ekstra time som overgangen til vintertid forårsagede. Nu handlede det om ikke at tænke på hvad tiden mon var i Beijing men at komme tilbage til dansk tid. Personligt synes jeg det er meget lettere tidsmæssigt at komme tilbage til Danmark, selvom jeg vågnede kl. 4 de næste par nætter, men til gengæld er det sværere at vænne sig til, at der ikke står en masse retter parat, når jeg går ud til spisebordet, og den qi, som var en naturlighed, når vi fik behandlinger og lavede QiGong og meditationer, var pludselig ikke en selvfølge mere.

For mig kan der også være vanskelige ting forbundet med en rejse til centeret: jetlag, kulturelle forskelle, sprogbarrierer, behandlinger af vekslende kvalitet mm., men det er den samlede pakke af Qi, behandlinger, mad, nye indtryk, det fremmede og for min hjerne uforståelige som gør, at jeg stille og roligt smelter, og min stive krop og sind mørnes, og noget andet indlejres i mine celler, uden at jeg forstår hvad det er; jeg kan bare mærke fra gang til gang, at noget nyt har fæstnet sig, og efterfølgende ønsker at folde sig ud i min danske hverdag.