Gør det nogen sundhedsmæssig forskel at spise økologisk mad?

Vil man kunne se nogen forskel på urinprøverne hvis en familie, der normalt ikke spiser økologisk, bliver sat på en 100% økologisk kost i 2 uger? En svensk familie prøvede. Se video


Mange mener, at økologisk landbrug har en positiv effekt på vores miljø, men omvendt er det ikke er bevist, at der er flere næringsstoffer i økologisk mad, og at det derfor har nogen positiv effekt på vores sundhed. Nogle undersøgelser kan dog påvise lidt flere antioxidanter af typen polyfenoler i økologiske grønt og frugt, og andre påviser at der er flere omega 3 fedtsyrer i økologisk kyllinger samt i mælk fra køer, der har græsset, som de økologiske køer gør i dele af sommerhalvåret, samt at der er færre MRSA bakterier i økologisk svin, men videnskabeligt er der altså ikke grundlag for at sige, at økologisk mad er godt for vores sundhed.

Der er stor usikkerhed omkring den såkaldte cocktail effekt, hvor små mængder af giftstoffer (formentligt) i sig selv ikke er farlige, men hvor de sammen med små mængder af andre giftstoffer muligvis kan udgøre en farlig cocktail. Overstående video er ikke et videnskabeligt forsøg, men den sætter mere lys på mængden af giftstoffer som ophober sig i kroppen ved indtagelsen af konventionel dyrkede og opdrættede fødevare og dermed på den mulige cocktaileffekt heraf.