Kostvejledning

Opskrifter, artikler, bøger og henvisninger

Ernæring er helt grundlæggende for vores liv. Den næring, som vi optager gennem den mad og drikke, som vi indtager, er en vigtig faktor i vores helbred. 

Der er mange kure, informationer og meninger om hvad der er sund kost, og nogle af dem kan være modsatrettede. Det kan få nogen mennesker til at opgive at arbejde med kost forberinger, hvilket er rigtigt synd, da der kan være meget at hente ved at skærpe opmærksomheden på hvad der er sundt for dig at indtage.

Jeg har selv arbejdet med at forbedre min kost og fordøjelse i over 30 år, og jeg har mødt mange dygtige terapeuter som har hjulpet mig med det. Jeg øser gerne videre af min erfaring og viden inden for dette felt til de af mine klienter, som jeg mener vil have gavn af det.

 

olivenolie

Selvom jeg ikke er uddannet inden for kostvejledning, så vil jeg, med baggrund i den vejledning som jeg selv har fået og min generelle sundhedsmæssige indføling og fornuft, kunne vejlede dig et langt stykke af vejen med en generel kostvejledning. Hvis du ønsker at få en mere specifik ernæringsterapi, så henviser jeg gerne til dygtige terapeuter som kan hjælpe dig med det. (Se evt. nedenstående henvisninger)

Jeg er ikke tilhænger af skrappe kure, som måske kan hjælpe dig på kort sigt, men som på lang sigt kan være usunde og meget svære at overholde da de ikke er balancerede. 

Jeg er meget inspireret af det pionerarbejde som Suzette van Hauen-Drucker har lavet og som er ført videre af specielt Eva Lydeking.

Det er en kostvejledning som er baseret på en individuel tilgang til kost som også ses i sammenhæng med den enkelte persons øvrige liv og sundhedsmæssige tilstand. Ligeledes er kostvejledningen baseret på at tage det bedste fra forskellige kulturer og kostretninger samt at have meget for øje hvad psykologiske og følelsesmæssige mønstre gør ved vores optagelse af næring.

Hvis du ønsker det kan vi løbende integrere fokus på at forbedre din kost i konsultationerne og dermed optimere sandsynligheden for, at du vil få større nytte af de andre sunhedsmæssige tiltag, som du gør.

Og husk at kostvejledning er ikke afsavn og fanatisme, men at finde frem til glæden ved at indtage sund, velsmagende mad, som nærer hele dig :-)

Du kan læse nærmere om kost i nedenstående artikler, se opskrifter og anbefalinger af bøger samt henvisninger til kostterapeuter:

Opskrifter:

Her er lidt opskrifter som selv har komponeret gennem årene og andre gode opskrifter

Brød

Supper

Grøntsagsretter

Fiskeretter

Kødretter

Desserter, snacks og drikke

Hjemmelavet tandpasta

Du kan se flere gode opskrifter på nettet, f.eks. har Lisbeth Tordendahl nogle skønne, kreative opskrifter

Anbefaling af kostterapeuter:

Torunn Laksafoss: Torunn vejleder om ernæring, urter mv. med udgangspunkt i sin biokemiske viden. Hun arbejder evidens baseret både mht. konventionel som alternativ medicin, og hun er meget åben og generøs i sin tilgang til klienterne og deres behov.
www.likam.dk, tlf. 22 53 27 88

Klinik for Optimal Næring: Klinik startet af Eva lydeking, som nu er rejst til Vestaftrika, men klinikken bliver drevet videre af personer som hun har udvalgt og som bygger videre på hendes kæmpe viden om  ernæring og sundhed og hendes store evne til at arbejde med helbredsmæssige problemer i en større sammenhæng og på en afbalanceret måde.  Eva Lydeking og hendes efterfølgere har skrevet mange, vigtige bøger om emnet.
www.optinut.dk, tlf. 27 13 53 09

Center for ernæring og terapi: Gode og seriøse arbejdende ernæringsterapeuter som også ser ernæring i en større helhed og integrerer andre terapiformer. Bl.a. Mia Damhus har skrevet vigtige bøger om emnet. Har også en skole for ernæringsterapi.
www.cetcenter.dk, tlf. 38 33 10 99

Institut for orthomolekylær medicin: Læger som arbejder med understøttende behandling ved alvorlige sygdomme. 
www.iom.dk, tlf. 45 88 09 00

Behandlerkollektivet: Find en terapeut, som kan hjælpe dig på dette område, blandt mine dygtige kollegaer i behandlerkollektivet hvor jeg også holder til.
www.behandlerkollektivet.dk

Til toppen