Øvelser

ved skulder- og rygsmerter

Strækøvelser

Ved problemer og smerter i bevægeapparatet, eller for at forebygge dette, kan det være en stor hjælp at lave udstrækningsøvelser.
En generel vejledning kan aldrig erstatte en individuel vejledning som kan tage hensyn til den enkelte persons tilstand og årsagen til problemerne, men jeg har alligvel i nedenstående vist nogle enkle øvelser, som jeg håber du kan have glæde af.

Læs beskrivelserne godt igennem inden udførelsen og husk at trække vejret dybt, når du laver dem, så du får lyttet til din krop og forbedret muligheden for en god effekt af øvelserne. 

Oversigt over øvelserne: 

De første udstrækningsøvelser arbejder primært med skulder, ryg og hofter men på forskellige måder og med forskellige sværhedsgrader, samtidigt med at nogle af øvelserne er bedre ved akutte smerter, og andre er bedre til at forebygge ved at skabe smidighed og bevægelse i områderne: 

Rygsmerter

"Rotation liggende på maven":
Øvelsen er velegnet ved alle problematikker i skuldre, ryg og hofter, også ved hold i ryggen. 
Selvom den kan være udfordrende for nogen at ligge i, så er det muligt forholdsvist let at graduere sværhedsgraden af øvelsen.

Rygsmerter

"Universaløvelsen":
Øvelsen kan være udfordrende ved hold i ryggen, men det afhænger af ens generelle smidighed og kropsbevidsthed. Hvis man har en hjælper kan øvelsen være mere velegnet ved akutte smerter. Under alle omstændigheder er det godt at gøre "Rotation liggende på maven" først.
"Universaløvelsen" er meget fin til at smidiggøre hele kroppen og arbejde med sammenhængene mellem skulder, ryg og hofter.

Rygsmerter

"Rotation af ryggen":
Øvelsen er god til at smidiggøre specielt ryggen og til at blive bevidst om ryggens tilstand og korrekt brug af denne. Den er også velegnet ved akutte rygsmerter. 
Det er en øvelse med langsomme bevægelser, mere end det er en udstrækningsøvelse. 

Rygsmerter

"Rygstræk med rulle under ryggen":
Øvelsen er god til at smiddiggøre ryg og skuldre samt til generelt at give en bedre kropsholdning. 
Den er umiddelbart ikke velegnet ved akutte eller kraftige smerter i ryg, skuldre og nakke, men man  kan evt. lave den med en mindre rulle under ryggen i sådanne tilfælde.

Rygsmerter

"Stræk af Iliopsoas": 
Iliopsoas, den store hoftebøjer,  er kroppens mørbradsmusklen, som ligger dybt inde i kroppen og kan påvirke mange problematikker i (nedre) ryg og underliv. Øvelsen er god at øge fleksibiliteten i lænd og underliv. Den kan være svær at lave ved akutte og kraftige smerter, men man kan evt. lave den med foden i lavere højde end normalt. 

QiGong øvelse

Qigong øvelserne, som kan ses på min video, nr. 1-5 svarende til afsnit 7-11,er også meget velegnede ved skulder- og rygproblemer. Specielt øvelserne 3 og 5 (afsnit 9 og 11) er meget fine ved skulderproblemer men vil også kunne lindre problemer i ryggen.
Udjævningen/afslutningen i afsnit 12 er en selvmassage som vil kunne lede den stagnerede Qi, som er med til at forårsage problemerne, væk fra skuldre og ryg.
Øvelserne er rigtig fine at lave i forlængelse af overstående øvelser

Tak for hjælp ved optagelsen af billederne til Jamina Mokrzyczka (Indre-ro.nu) og Bailey :-)