Anbefaling af bog: ”Bogen om Qigong” af Christian Svendsen (PDF-fil? Tryk her)

”Bogen om Qigong” er en bog om Qigong men i høj grad også en bog om det kinesiske samfund og kultur. Den er skrevet af Cand. Mag i religionshistorie og Østasiens kundskab Christian Svendsen og er bygget op af dagbogsnotater fra besøg i Kina, samtaler med de lokale, betragtninger om samfundsmæssige og kulturelle udviklinger i landet samt ikke mindst beskrivelser af Traditionel kinesisk medicin (TCM), Qigong- og meditationsøvelser.
Bogen er fra 2000 og undersøger som udgangspunkt hvilke konsekvenser det vil få for det kinesiske samfund at Falungong bevægelsen fik en voldsomt stigende popularitet i slutningen af 1990’erne hvilket til sidst fik den kinesiske regering til at forbyde den. Falungong er en bevægelse som af mange bliver anset som nyreligiøs, og blandt deres metoder benytter de sig også af Qigong - og simple vejrtrækningsøvelser.
Falungong og Qigong er altså ikke det samme, men Falungong benytter sig af nogle Qigong øvelser som har udgangspunkt i en meget ældre tradition.

Med udgangspunktet i Falungong bevægelsens fremkomst og forbuddet mod denne fordyber bogen sig i det kinesiske samfund, dens kultur samt den righoldige tradition for TCM og Qigong øvelser. Bogen er fyldt med mange informationer om tilgangen til og teorien bag TCM og Qigong, hvilket bliver beskrevet meget præcist men nogle få gange virker det dog som om at Christian Svendsen enten ikke helt kender til teorien indefra og derfor opstår der fejl i beskrivelsen eller at fejlene ikke er blevet fundet i korrekturlæsningen.

Bogen er fremragende til at forstå baggrunden for Qigong og dens fremkomst i vesten og kan anbefales til alle som ønsker en bred introduktion til Qigong, TCM og det kinesiske samfund og kultur.