Hvad er forskellen på QiGong og yoga? 

Jeg blev stillet overstående spørgsmål af en, der med interesse havde set min hjemmeside.
Det er et meget fint spørgsmål, som gav mig anledning til at reflektere nærmere over forskellen mellem to bevægesystemer, som jeg selv har praktiseret i mange år.

Det er meget svært at give et klar svar på det spørgsmål, og der er mange facetter på det.
Umiddelbart og set udefra kan det synes som om, at der er mange forskelle på QiGong og yoga, og det er der også på nogle planer, men først og fremmest så er det vigtigt for mig at påpege alle lighederne, der er mellem de to bevægelsessystemer og de bagvedliggende gamle visdoms- og sundhedstilgange, Ayurveda og TCM (Traditionel Kinesisk Medicin)

De bygger begge på tanken om, at der er en vital energi (Qi eller Prana) som flyder i kroppen. Denne vitale energi kan man få til at flyde bedre ved at lave kropsøvelser, yoga eller Qigong.
Men der er også andre måder som begge tilgange anbefaler til optimering af livsenergien: kost, urtemedicin, massage, akupunktur, kultivering af den seksuelle energi, søvnmønstre, udrensnings- og fastekure, meditation, niveauet af aktivitet og hvile mm.
Hvordan man så optimerer vital energien vha. overstående tilgange anbefales ud fra en individuel diagnose som begge tilgange finder frem til vha. puls-, tunge- og ansigtsdiagnose.

I både Ayurveda og TCM har man en oplevelse af, at vi mennesker har nogle energicentre hvor vi kan opbevare og kultivere vital energi. I Ayurveda betegnes det som chakraer og i TCM som Dan Tian’er.
 Der er i begge systemer også nogle energibaner som løber i kroppen, hvor vital energi kan cirkulere, i TCM er det meridianerne og i Ayurveda nadi’er.

Begge tilgange har også opdelinger i forskellige elementer, som beskriver livets bevægelse i naturen og i det enkelte menneske. I TCM er det de fem elementer (fem forvandlinger) og i Ayurveda de tre dosha’er

I begge tilgange anses det dybe og naturlige åndedræt for at være essentielt for vores helbred.

Både yoga og QiGong bygger på tankegangen om, at man skal opbygge energi vha. øvelserne, hvor man i Vestlige tilgange mere tænker, at man skal bruge og frigøre energi med styrketræning, løb osv.

Der er helt sikkert forskel på, hvad man anbefaler i de to forskellige tilgange, men grundmodellen med en holistisk, individuel og mange facetteret tilgang til mennesket, hvor cirkulationen af livsenergi er central, oplever jeg er meget ens. Måske er det ikke tilfældigt at traditionerne er opstået forholdsvist tæt på hinanden i området omkring Himalaya?

Så der er altså rigtigt meget som er ens!! Men der er også forskelle

Jeg har dyrket QiGong og yoga i mange år men jeg underviser kun i QiGong.
Yoga blev jeg undervist i af nu desværre afdøde Peter Hersnack, men ud over den undervisning jeg har fået af ham, så har jeg kun lille kendskab til teorien bag yoga og andre måder at gøre det på.
QiGong har jeg fået undervisning af hos Mette Feilberg, og senere så uddannede hun mig til undervisning ved, at jeg var føl hos hende igennem en årrække. Derudover har jeg også læst om QiGong og TCM og været på kursus med andre undervisere.

Min oplevelse og som min lærer formidlede det til mig, så er (var) yoga som udgangspunkt individuelt, altså hver person skal have et skræddersyet program. Qigong er mere gruppeorienteret, da det er en stilart man lærer, hvor øvelserne er mere fastlagte (dog er der mere moderne stilarter hvor der er muligheder for variationer, f.eks. BaGua). Det individuelle kan så bestå i, at man anbefaler en stilart til en person fordi den passer bedre til vedkommende.

I de fleste yoga programmer er der både stående, liggende, måske ”omvendte” og siddende stillinger, mens Qigong foregår stående. Dog er der også QiGong øvelser som er siddende eller liggende men så er det som oftest meditationer.

Jeg oplever at det er lettere at sanse vital energien direkte i QiGong, primært i hænderne, mens det er mere indirekte i yoga. Til gengæld er der oftest et mere mærkbart stræk eller fysisk udfordring i yoga end i Qigong.
Naturligvis er der mange undtagelser for det, da nogle QiGong stilarter også kan være mere udfordrende og nogle yoga stilarter er mere nænsomme, men som udgangspunkt vil jeg sige at det er lettere at udføre QiGong øvelserne og det er lettere for f.eks. ældre og personer med fysiske udfordringer at praktisere QiGong end yoga.
Men som tidligere skrevet så er yoga i sit udgangspunkt individuelt så stort set alle vil også kunne lave yoga hvis de får et program tilpasset dem.

QiGong vil nok for de fleste være lettere at praktisere derhjemme, da øvelserne oftest er forholdsvis simple at udføre og lære, til gengæld er der nok mange som hurtigere kan mærke en effekt af yoga og få oplevelsen af at der er sket noget i deres krop.

Man kan sige at i TCM har man fokus på at vital energien bevæger sig nedad fra himlen mod mennesket og jorden mens i Ayurveda bevæger den sig opad fra jorden og mennesket mod himlen.
Grundlæggende vil jeg dog påstå at begge systemer oplever at energien bevæger sig begge veje, ja alle veje, men i deres tilgang til det så er de altså forskellige.
 
TCM er meget nede på jorden og f.eks. anbefaler de oftest at man spiser stort set alt, men sammensat så man får lidt af hvert, mens kosten i Ayurveda ofte er mere asketisk men måske også mere forfinet.

Som det måske fremgår af overstående så har jeg meget stor respekt for de to tilgange, som jeg anser som meget dybe og vise. Der er mulighed for at dykke dybere ned i deres visdom ved at læse i deres gamle skrifter, men begge peger også netop hen imod, at visdommen opnås og opleves gennem den praktisk levede hverdag.
Hvis man opsøger vejledning i de to systemer, så kan man let opleve at få forskellig konkret rådgivning, men det er vigtigt ikke at forveksle det med, at systemerne er helt forskellige. Hvis du giver de samme ingredienser til en kinesisk og indisk kok, så vil du få forskellige retter, men der vil også være en fælles energi, vitalitet, farverigdom og kærlighed over maden, som rækker ud over de forskellige kulturer og traditioner.

Systemerne er netop tilgange som skal understøtte det enkelte menneske i at blive klogere på sig selv og livet.
På samme måde er yoga og QiGong også øvelser som skal hjælpe dig med at komme i kontakt med livsenergien. Det er kontakten med livsenergien som er vigtig, ikke hvilken form du bruger for at få kontakt med den.

Så nyd de skønne øvelser uanset hvor de kommer fra, bliv rigere ved at mærke at vi alle lever i en krop, indånder den samme ilt og vitaliseres af den samme livsenergi uanset hvilket navn den har.